Knut Smistad

Tilbake til forsiden
Kommentarer | Skriv kommentar

Et festtelegram

Sist lørdag feiret Terje Bakkejord, Narvik-Nors gamle tanksenter, sin nittiårsdag omgitt av venner og familie. Mitt bidrag til dagen var løsningen på et over seksti år gammelt mysterium.

Historien starter på Narvik stadion en pinsedag tidlig på 50-tallet. Det var som det brukte være under pinseturneringen i fotball. Regn og snø i luften, halve banen dekket av søledammer og en vasstrukken fotball med snøring som veide i underkant av 6 kilo.

Men hvem brydde seg? Etter åtte måneders pause var fotballsesongen endelig i gang og Narvik-Nor spilte mot Bodø-Glimt. Kunne det bli bedre?!

Mitt ideal, Terje Bakkejord, var en fryktet centerløper på Nor. Han løp hundremeteren ned mot 10 blank og kom du i veien var fotballsesongen din over. Terje var spesialist på løpeballer som han sprang opp og dundret i mål fra alle mulige og umulige vinkler. Skuddstyrken hans måtte du til Luftforsvaret for å finne maken til.

Året før hadde en Bodø-Glimt-spiller med katastrofal dårlig vurderingsevne tatt et innlegg fra Terje på hodet, eller på «pajnna» som vi sier i Narvik. Han gikk rett ned i stabilt sideleie og da de omsider fikk karen på bena lå det venstre øyet helt inne mot neserota.

Resten av omgangen sto han bare og så opp i luften og etter kampen måtte han ha hjelp til dusjing og påkledning.

Men det var ikke dette som var mitt ærend i dag. Terjes skuddstyrke er velkjent i Narvik og ingen nyhet.

F-16 et av Luftforsvarets mer vellykkete forsøk på å kopiere Narvik-Nors Terje Bakkejord.

Så endelig tilbake til kampen mellom Narvik-Nor og Bodø-Glimt denne pinsedagen, jeg tror det var i 1952.

Tidlig i andre omgang fikk Terje Bakkejord et strøkent innlegg fra «Bømma» som han på vanlig måte flikket videre mot mål og koblet inn turboen. For en fart og for en kraft!

«Som en kokførbajnna vannbøffel», som han sa han fra Bjørkåsen som gjestet Narvik stadion med fotballaget til Ballangen.

Og tredve, førti meter fra mål lot Terje Bakkejord skuddfoten henge litt i løse luften til oppladning før han klinket til den søkkvåte 5-ballen. Selv narvikfolk somkjente skuddene ble målløs da de så ballen suse inn som et prosjektil helt oppe i vinkelen, så tvers gjennom nettet før den fortsatte videre i en bane mot Veggfjellet.

Siden har ingen sett ballen. Før i går! For da kunne Avisen Fremover melde at en skråningsværing ute på Klakken hadde fått fotballen, og en bit av nettet, på sniken sin – to sjømil fra land og på 400 meters dyp.

Dette var i grunnen det hele. Jeg ønsker jubilanten og festlyden alt godt.

Vennlig hilsen,

Knut Smistad


comments powered by Disqus